Bijzonder speelgoed

Duurzaam speelgoed

Kinderen hebben speelgoed nodig, maar het kan helaas ook gevaarlijk zijn. daarom wordt er meer aandacht besteed, bij het kiezen van speelgoed. Het is belangrijk, dat speelgoed veilig is voor de kinderen. Veel kinderen stoppen speelgoed namelijk in hun mond. Daarom is het belangrijk dat speelgoed vrij is van giftige stoffen, die in bepaalde materialen zitten. Daarnaast wordt er ook bij het aanschaffen van speelgoed, milieubewuster nagedacht.

Duurzaam speelgoed

Wat is nou speelgoed, dat milieuvriendelijk en veilig is voor de kinderen?

Veilig en verantwoord speelgoed

Veilig speelgoed bevat natuurlijke materialen, waar geen giftige stoffen in zitten. Vaak wordt er gekozen voor houten speelgoed. Echter is dit niet altijd duurzaam. Het kan zijn dat hout, niet milieuvriendelijk is. Daarom is het belangrijk om te controleren of er een FSC-logo op staat. Bij houten speelgoed met dit logo, is het zeker dat het hout afkomstig is uit PEF of FSC gecertificeerde bossen. De afkorting FSC staat namelijk voor “Forest Stewardship Council”. Dit houdt in dat het hout uit bossen komt, die volgens de milieunormen is opgericht. Houten speelgoed, is zeker duurzaam, zolang het een FSC-logo heeft.

Naast houten speelgoed, zijn er ook nog andere alternatieven. Veel kinderen vinden het leuk, om met poppen en knuffels te spelen. Die kunnen zeker duurzaam zijn, zolang ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Er zijn bijvoorbeeld veel knuffels verkrijgbaar, die gemaakt zijn van biologisch katoen. Verder zijn alle soorten speelgoed, die van biologische/natuurlijke materialen uiteraard veilig en verantwoord.

De WECF-speelgoedwijzer

Deze speelgoedwijzer wordt erg aangeraden. Het is een goed hulpmiddel, om duurzaam speelgoed uit te kiezen. WECF geeft aan welke stoffen giftig en gevaarlijk zijn. De speelgoedwijzer van WECF geeft onder andere de volgende tips, om duurzaam en verantwoord speelgoed aan te schaffen:

Wat is voldoende?

Een gemiddeld kind heeft niet veel speelgoed nodig. Zodra er de juiste keuze gemaakt wordt, bij het aanschaffen van speelgoed, zien veel ouders uiteindelijk hoeveel voldoening eruit gehaald kan worden. Het is belangrijk om kwalitatief goede speelgoed aan te schaffen.

Welke producten vermijden?

Speelgoed met een sterke (chemische) geur, bevatten vaak giftige stoffen. Verder is het voor de veiligheid belangrijk, dat er geen losse delen (die eraf kunnen vallen) zijn. ook producten die geen FSC-logo hebben, zijn niet duurzaam.

Welke producten zijn betrouwbaar?

de producten die een FSC-logo hebben, zijn erg betrouwbaar. Ook speelgoed met een GS-keurmerk, zijn duurzaam en voldoen aan de wettelijke richtlijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *