Het overschrijven van een auto

Heb je eindelijk jouw eerste eigen auto? Dan is het belangrijk dat deze auto op jouw naam komt te staan. Dit gebeurt pas wanneer het kenteken van de auto, op jouw naam komt te staan. Een auto overschrijven is erg belangrijk, daarom is het van belang, dat dit goed uitgelegd wordt.

Auto overschrijven

Wat moet je doen om de auto over te schrijven?

Er zijn een aantal stappen die je moet nemen, om het kenteken op jouw naam te zetten.

Het verzamelen van de nodige documenten:

Het eerste wat moet gebeuren, is het verzamelen van de documenten die je nodig hebt. Er zijn een aantal documenten die je van de verkoper moet krijgen, maar ook van jezelf. Zelf hoef je alleen een legitimatiebewijs mee te nemen.

Van de koper heb je het volgende nodig:

Het IB-deel: Dit is het originele tenaamstellingsbewijs.

Het overschrijvingsbewijs of het bewijs van het kenteken: Dit moet op creditcard formaat, inclusief de tenaamstellingscode.

Het overschrijven van de auto:

Zodra je alle benodigde documenten verzameld hebt, kan je het kenteken op jouw naam zetten Dit kan op verschillende manieren en op verschillende locaties.

Bij Post NL:

Het is mogelijk om het kenteken op je naam te zetten bij een Post NL locatie.

RDW-keuringsstations:

Bij Deze keuringsstations kan je het kenteken op jouw naam zetten. Mocht je over een Android telefoon beschikken, die een NFC- lezer heeft, dan is het ook mogelijk om dit via de website van RDW te regelen.

Zodra je de auto hebt overgeschreven en het kenteken op jouw naam staat, is het belangrijk om bonnetje niet weg te gooien. Dit is namelijk het tenaamstellingsverslag en het bewijs dat de auto is overgeschreven. De eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode staan daarop. Ook ontvang je (na 2 dagen) een kentekenkaart, hier staan de laatste vijf cijfers van de tenaamstellingscode op. Zowel het bonnetje als het kentekenkaart, zal je ook nodig hebben als je de auto wilt verkopen.

Vrijwaringsbewijs:

Wanneer je de auto overschrijft op jouw naam, krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs geeft aan, dat de auto niet meer in bezit is van de verkoper. De vrijwaringsbewijs dien je ook te geven aan de verkoper. Zo kan de verkoper ook bewijzen, niet meer verantwoordelijk te zijn voor de auto.

Een autoverzekering afsluiten

Wanneer de auto overgeschreven is, en het kenteken op jouw naam staat, is het belangrijk om een autoverzekering (minimaal een WA-verzekering) af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *